Tokion parhaat sushipaikat – 5 huippukohdetta, jotka sinun täytyy tietää

Tokion Parhaat Sushipaikat Top 5 Paikkaa, Jotka Sinun Täytyy Tietää
kuva: triptojapan.com

Tiesitkö, että yhdessä kaupungissa on enemmän sushiravintoloita kuin koko Euroopan maissa yhteensä?

Tokiossa on noin 3 500 sushiravintolaa. Se on maailman suurin keskittymä sushipaikkoja. Vertailun vuoksi – koko Ranskassa on ehkä kolme kertaa vähemmän. Eikä kyse ole vain määrästä, vaan laadusta, joka on yksinkertaisesti vertaansa vailla. Tutustu Tokion parhaaseen sushiin suositustemme avulla.

Muistan, kun kuulin ensimmäisen kerran Hanaya Yoheista. Tämä tyyppi keksi vuonna 1824 nigirin – juuri sen, minkä tänä päivänä yhdistämme sushiin. Aiemmin kalaa fermentoitiin kuukausia. Yohei päätti tarjota tuoretta kalaa riisin päällä heti. Vallankumous, joka muutti kaiken.

Tokion parhaat sushit – tutustu salaisuuksiimme

Tänäänkin tämä tuoreus on kaiken perusta. Toyosun tori toimittaa yli 2 000 tonnia kalaa päivittäin. Joka päivä. Määrät ovat lähes käsittämättömiä. Mutta kun maistat aitoa tokilaista sushia, ymmärrät heti, miksi tämä logistiikka on järkevää.

Sushi Blogi

kuva: secretldn.com

“Sushi ei ole ruokaa, vaan keskustelu mestarin ja vieraan välillä” – näin sanoi minulle eräs sushimestari pienessä ravintolassa Tsukijissa. Jokainen suupala kertoo tarinan siitä päivästä, siitä kalasta, siitä hetkestä.

Pandemian jälkeen Tokion sushiskene on terävöitynyt entisestään. Ravintolat, jotka selvisivät, ovat todella huippuluokkaa. Michelin-oppaassa on täällä 400 tähteä – “se on ihan omaa luokkaansa” verrattuna muihin kaupunkeihin.

Juuri siksi päätin tehdä tämän listan parhaista paikoista. Tässä ei ole tavallisia vinkkejä varauksista tai hinnoista. Haluan näyttää, miksi jokainen näistä ravintoloista on legenda. Miten tunnistaa todellinen mestaruus pelkästä markkinoinnista.

Koska rehellisesti sanottuna, kaikki sushi Tokiossa ei ole ilmiömäistä. Pitää tietää, mistä etsiä.

Top 5 -lista: paikat, jotka sinun on pakko nähdä

Nämä paikat muuttivat käsitykseni sushista pysyvästi.

#1 Sukiyabashi Jiro

Ginza. Kaikki pyörii täällä Jiro Onon ympärillä – 99-vuotias, elävä legenda. Hänen poikansa Yoshikazu hoitaa nyt suurimman osan tarjoilusta, mutta vanha mestari valvoo yhä jokaista kalanpalaa.

• Kokeile: uni (merisiili) – heidän tunnusmerkki
• Tunnelma: minimalistinen, ei turhaa puhetta, vain täydellisyyttä
• Tiesitkö: Jiro harjoittelee yhä käsihierontaa pitääkseen tarkan 36,5°C lämpötilan

Sukiyabashi Jiro

kuva: bbc.com

#2 Sushi Yoshitake

Ginza taas, mutta täysin eri filosofia. Masahiro Yoshitake kokeilee perinteillä, kuitenkaan rikkomatta niitä. Kolmen tähden tarkkuutta jokaisessa liikkeessä.

• Kokeile: kohada tarjoillaan ensimmäisenä – keittiömestari tekee tämän tarkoituksella “puhdistaakseen makuaistin”
• Tunnelma: rennompi kuin Jirolla, täällä voi kysyä kysymyksiä
• Tiesitkö: Yoshitake käyttää viittä eri merisuolaa

Sushi Yoshitake Blogi

kuva: tableall.com

#3 Kyubei

Ginza kolmannen kerran. Listan vanhin paikka – toiminut vuodesta 1936. Nykyinen keittiömestari Yosuke Imada on perheen neljättä sukupolvea.

• Kokeile: anago (merinahkiainen) – resepti ei ole muuttunut vuosikymmeniin
• Tunnelma: perinteinen eleganssi, valkoiset essut, puiset tiskit
• Tiesitkö: heillä on omat kalastusveneet, jotka tuovat kalan klo 4 aamulla

Kyubei Blog

kuva: japan-food.guide

#4 Sushi Saito

Roppongi. Takashi Saito oli Kyubein oppilas, nyt hän on ohittanut mestarinsa. Jotkut sanovat, että tämä on Tokion parasta sushia. Itse… en tiedä, täydellisyyttä on vaikea verrata.

• Kokeile: chu-toro (keskirasvainen tonnikala) – sulaa suussa kuin voi
• Tunnelma: rauhallinen, intiimi, vain 7 paikkaa tiskillä
• Tiesitkö: Saito käy itse Tsukijin torilla klo 5 joka aamu, jo 30 vuoden ajan

Sushi Saito Blogi

kuva: tripadvisor.com

#5 Mizutani

Ginza, viimeistä kertaa. Hachiro Mizutani oppi Jirolta, mutta kulki omaa polkuaan. Vähemmän jäykkää etikettiä, enemmän iloa ruoasta.

• Kokeile: tamago (munakas) lopuksi – makea päätös
• Tunnelma: lämpimämpi kuin muilla mestareilla, Mizutani tykkää vitsailla
• Tiesitkö: hän lisää hieman yuzu-mehua wasabiin – oma keksintö

Mizutani Sushi Blogi

kuva: touchofjapan.com

PaikkaKaupunginosaHinta (¥)MichelinKohokohta
Sukiyabashi JiroGinza40 000+★★★Jiro Ono (99 vuotta)
Sushi YoshitakeGinza35 000+★★★Kohada alussa
KyubeiGinza25 000+★★Perheperinne
Sushi SaitoRoppongi30 000+★★★Täydellinen chu-toro
MizutaniGinza28 000+★★★Yuzu ja wasabi

Kaikki nämä paikat tekevät vaikutuksen, mutta jokainen omalla tavallaan. Jiro on ehdoton klassikko, Yoshitake on moderni perinteen keskellä. Kyubeissa on vanhan Tokion henki, Saitossa tekninen mestaruus, Mizutanissa inhimillinen lämpö.

Missä, milloin ja mihin hintaan? Saat tietää hetken kuluttua.

Kuinka saada vierailusta kaikki irti: varaukset, budjetti, etiketti

Muistan, kuinka seisoin Sukiyabashi Jiron edessä aamukuudelta toivoen, että saisin viime hetken paikan. Naiivia? Ehdottomasti. Mutta juuri tämän virheen ansiosta opin kaiken siitä, miten oikeasti varataan pöytä Tokion parhaisiin sushibaareihin.

Varaus on kaiken A ja O – ilman sitä et pääse edes lähelle tiskiä

Kolme kuukautta etukäteen on minimi hyviin paikkoihin, kuusi kuukautta legendoihin kuten Jiro. Älä kuitenkaan soittele umpimähkään. TableCheck ja Pocket Concierge ovat parhaat ystäväsi – näillä sovelluksilla on sopimuksia ravintoloiden kanssa ja joskus saat paikan, vaikka suorat varaukset olisivat kiinni. Pocket Conciergella on paremmat yhteydet huippupaikkoihin, mutta siitä peritään provisio.

Hotelli voi myös auttaa, varsinkin jos yövyt tasokkaassa paikassa. Concierge osaa keinonsa.

Budjetti – tässä kohtaa homma muuttuu mielenkiintoiseksi. 5 000–10 000 ¥ omakasesta on normi, mutta vuodesta 2023 hinnat ovat nousseet noin 10–15 prosenttia. Inflaatio on iskenyt myös sushiin. Lisäksi tulee sake, tippiä ei anneta, mutta joskus lisätään service charge.

Ei huijata itseämme – tämä ei ole halpaa. Mutta jos kerran lennät Tokioon…

INFO: Kansainvälinen sushipäivä – 18.06! Silloin jotkut paikat tarjoavat erikoismenuja, mutta pöytävaraukset ovat vieläkin vaikeampia saada.

Baarietiketti on oma maailmansa. Wasabia ei sekoiteta soijakastikkeeseen – mestari on jo valmistanut jokaisen palan juuri oikein. Tarjoat ruokaa toiselle syömäpuikkojen toisella päällä, sillä jota et ole laittanut suuhusi. Älä jätä syömäpuikkoja riisiin pystyyn – se yhdistetään hautajaisiin.

Istu suorassa, seuraa mestaria, älä ota kuvia kysymättä. Jotkut mestarit tykkäävät jutella, toiset arvostavat hiljaisuutta.

Sesongilla on valtava merkitys. Uni on parhaimmillaan talvella ja varhain keväällä. Kesän varaukset aukeavat maaliskuussa – silloin kannattaa napata paikat kesä- ja heinäkuulle. Jokaisella vuodenajalla on omat aarteensa, mutta pitää tietää milloin mitäkin kannattaa varata.

Turistien yleisimmät virheet, joita kannattaa välttää:

  • Viime hetken varaaminen
  • Myöhästyminen (10 minuuttia = varaus perutaan)
  • Wasabin sekoittaminen kastikkeeseen
  • Syödä nigiri haarukalla
  • Jättää suuria paloja

Maaliskuu on taianomainen kuukausi – silloin suunnitellaan koko vuoden menu ja avataan varaukset. Jos harkitset vierailua, tarkista sovellusten kalenterit jo nyt.

Pakkaa syömäpuikot tulevaa varten: seuraava askeleesi Tokion sushin jälkeen

Kolmen päivän jälkeen Tokiossa laukkuni on täynnä muistoja, mutta pääni kuhisee suunnitelmista. Ehkä kuulostaa oudolta, mutta vasta nyt, kun pakkaan syömäpuikot matkalaukkuun, todella ymmärrän, co tapahtui.

Sushi Tokio

kuva: justonecookbook.com

Mitä pakkaan omaan henkiseen bentoboksiini – kolme asiaa, jotka muuttivat käsitykseni sushista:

  1. Sushi ei ole pikaruokaa, vaan liikkuvaa meditaatiota. Jokainen suupala vaatii huomiota. Puolassa pidin sitä usein tavallisena lounaana.
  2. Kausiluonteisuus on täällä pyhä arvo. Syksyllä syö makrillia, keväällä nuoria bambunversoja. Ei ole mitään “aina saatavilla” -ajatusta.
  3. Suhimestarin kanssa asiointi on yhden miehen teatteria. Baaritiskillä istuminen ei ole sattumaa – se on talon paras paikka.

Tulevaisuuteen katsominen kiehtoo minua eniten. Tekoäly analysoi jo nyt vieraiden mieltymyksiä huippuravintoloissa. Vuoteen 2030 mennessä omakase voidaan ehkä räätälöidä DNA:mme ja makuhistoriamme perusteella. Kuulostaa tieteistarinalta? Laboratoriossa kasvatettu sinievätonnikala on tarkoitus saada lautasille jo vuonna 2027.

Trenditutka: Virtuaalitodellisuus sushiravintoloissa, joissa Tokion keittiömestari ohjaa maistelun vieraille Varsovassa – teknologiaa testataan jo vuonna 2024.

Kaksivaiheinen suunnitelmani kotiinpaluulle näyttää tältä. Ensimmäinen askel – ilmoittaudun nigirikurssille Puolassa. En siksi, että haluaisin mestariksi, vaan ymmärtääkseni, kuinka paljon työtä jokainen suupala vaatii. Toinen vaihe – International Sushi Day on 18. kesäkuuta, joten olen jo merkinnyt ensi vuoden kalenteriin paluun Tokioon.

Palatakseni pakkaamiseen… nämä syömäpuikot muistuttavat minua siitä, että aito sushi ei ole vain ruokaa. Se on filosofia, jota voi harjoittaa missä tahansa.

Oletko valmis muuttamaan suhtautumistasi sushiin jo huomenna

Nadine

lifestyletoimittaja

Luxury Blog