Kuinka maistaa viskiä?
Whiskyn luomisen historia
Vaikka kysymys kuinka maistaa viskiä on kysymys, johon ihmiset usein etsivät vastausta, kannattaa tutustua tämän ainutlaatuisen juoman historiaan tarkemmin ennen sen antamista. Viskin aiheeseen liittyy monia legendoja ja tarinoita. Yksi kuuluisimmista ja yleisimmistä on sen alkuperää käsittelevä. Viskiä pidetään skotlantilaisena “keksintönä”, mutta tämä väite saattaa olla epäreilu irlantilaisia kohtaan, jotka tuottivat ensimmäisenä juoman, jolla on samanlainen maku ja tuotantoominaisuudet 700-luvulla. Silloin sen ajatuksen hengessä seurata “elämän vettä”, jonka St. Patrick – köyhät munkit tuottivat ainutlaatuisen makuisen juoman, joka saatiin tuolloin vain tislaamalla fermentoitujen hedelmien mehuja.
Mielenkiintoista on, että saatua juomaa käytettiin sitten vammojen hoitoon ja kaikenlaisten vaivojen lievittämiseen. Sen latinankielinen nimi oli aqua vitae ja se tarkoitti elämän vettä. Tästä syystä se sai 700-luvulla poikkeuksellisia ominaisuuksia ihmiselämän pidentämiseksi. Pyhimys Patrick löysi tislauksen taiteen Ranskasta ja toi sen sieltä Irlantiin. Viskin historia ulottuu kuitenkin tuhansien vuosien taakse, ja sen juuret ovat eri maissa ympäri maailmaa.
Hieman tislauksesta
Voidaan sanoa, että viskintuotannon juuret juontavat muinaisista ajoista, jolloin arabit huomasivat, että viinin tislaamisesta voi saada vahvemman juoman. Skotlannissa tislauksesta tuli suositumpi 1500-luvulla, kun maanviljelijät ja majatalon pitäjät tuottivat siellä viskiä. Amerikassa väkevien alkoholijuomien tislaus aloitettiin kuitenkin 1700-luvulla, minkä ansiosta viski yleistyi sielläkin. Bourbon on eräänlainen viski, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa ja jota valmistetaan Yhdysvalloissa. Mielenkiintoista on, että sen on täytettävä tietyt vaatimukset, kuten sen on oltava valmistettu vähintään 51-prosenttisesta maissista ja mikä on vallitsevaa kaikissa tuloksena saatavissa viskissä – kypsytys tammitynnyreissä.
Tällä hetkellä viskiä valmistetaan monissa maissa ympäri maailmaa, kuten Skotlannissa, Irlannissa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kanadassa. Tärkeää on, että jokaisella alueella on omat perinteensä ja tapansa valmistaa viskiä, mikä tarkoittaa, että jokaisella juomasarjalla on oma ainutlaatuinen makunsa ja luonteensa.
Viskin maistamisen historia
Viskin maistamisen historia on yhtä vanha kuin itse viskin historia. Ensimmäiset viskin maisteluyritykset tekivät todennäköisesti keskiajalla irlantilaiset munkit, jotka tislasivat vettä ohrasta ja muista jyvistä. Viskintuotannon kehittyessä ja erilaisia juomalajikkeita syntyessä niiden välisiä maku- ja aromieroja alettiin arvostaa yhä enemmän.
Viskikulttuurin kehittyessä viskinmaistelusta tuli muodollisempaa. Erityisesti järjestetyt viskinmaistajaiset ovat yleistymässä. Monet salongit tarjoavat oppitunteja juoman maun oikeasta testaamisesta. Nykyään viskin maistelu on tärkeä elementti ainutlaatuisten makujen ystävien maailmassa alkoholia.
Kuinka maistaa viskiä?— Ainutlaatuinen prosessi viskin kokemiseen
Vaikka viskinmaistajakouluja on monia, kannattaa noudattaa muutamaa perusvaihetta:
1. Valitse oikea lasi — paras valinta on tulppaani- tai glencairnlasi. “Vanhan ajan” lasi on myös tuttu viskin maisteluastia, mutta se ei ole omistettu nimenomaan viskille, vaan vanhanajan juomille ja muille sitä sisältäville cocktaileille. Tulppaanilasit on suunniteltu sallimaan aromien vapaa virtaus ja keskittämään ne nenän ympärille.
2. Katso viskiä — katsomalla viskiä näet sen värin, joka puolestaan voi kertoa juoman iän, tynnyrin tyypin tai tislausprosessin. Mielenkiintoista on, että viski tummenee vanhetessaan. Joskus viski tummuu tietyissä viinitynnyreissä pitkän viimeistelyn seurauksena. Tällä hetkellä kuitenkin yhä useammat tuottajat lisäävät siihen karamellia tasaisen värin saamiseksi, joten värianalyysi ei aina riitä arvioimaan viskin laatua.
3. Haistella – Myös viskin tuoksu voi kertoa siitä paljon. Kun lähestyt lasia, kiinnitä huomiota aromeihin, kuten viljan, turpeen, tammen ja hunajan. Viskin aromi voi sisältää myös hedelmäisiä, maltaisia, mausteisia, savuisia ja yrttisiä vivahteita viskin tyypistä ja valmistusprosessista riippuen.
4. Kokeile — Vaikuttaa siltä, että tämä on viskinmaistelun tärkein vaihe. Viskin maku voi olla hyvin monipuolinen riippuen sen tyypistä, tuotantoalueesta, tislausprosessista ja vanhentamismenetelmästä. Samanlaisia makuelämyksiä voi löytää maistelun aikana vika.
5. Arvioi yleinen suutuntuma — Pienelläkin kulauksella viskiä huomaa sen koostumuksen ja tunteen, jonka se jättää jälkeensä. Maistaessasi kiinnitä huomiota viskin koostumukseen, onko se paksua vai nestemäistä. Yritä tarkkailla suutuntumaa, kuten terävyyttä tai hunajan sileyttä. Myös nieltäessä kiinnitä huomiota sen jättämään jälkimakuun.
Viskin makuiset muistiinpanot– kuinka maistaa viskiä
Viski voi sisältää monia erilaisia makuvipuja, kuten jälkimaku:
Maltainen – makea, rakeinen, kaurapuuro, hunaja
Hedelmäinen – sitrushedelmät, omena, aprikoosi
Mausteinen – pippurinen, kaneli, anis
Savuinen – turpeinen, savustettu
Vanilja – kookos, kermainen
Pähkinä – manteli
Kaakao – suklaa, kahvi.
Kysymys siitä, kuinka maistaa viskiä, herättää ihmisissä paljon uteliaisuutta ja kiinnostusta. Se on huolellista tutkimusta ja erilaisten makujen, aromien ja tunteiden löytämistä suussa.
Jos olet parantanut viskin makua, vastaat helposti kysymykseen: onko maku, väri, tuoksu ja koostumus harmonisia keskenään? On kuitenkin syytä muistaa, että jokaisella voi olla omat mieltymyksensä ja makunsa viskin makuun.
Mitä tulee välttää maistaessasi viskiä
Viskinmaistelun tulee olla rauhassa ja hetken juhlassa. On tärkeää, että se on hidas prosessi, jonka avulla voit arvostaa täyttä makua ja aromia. Juoman makua tarkasteltaessa kannattaa välttää jäätä, sillä se voi laimentaa viskiä ja häiritä sen rakennetta. Seuraava askel on siemailla juomaa hitaasti niin, että jokainen aromi osuu kielellesi. Lisäksi ennen maistamista kannattaa olla syömättä mausteista ruokaa, sillä se voi vaikuttaa maku- ja hajuaistiin. Muista, että sen oletetaan olevan nautinnon hetki, jossa tärkeintä on täydellinen imeytyminen aromin ainutlaatuisiin vivahteisiin.
Lahja todelliselle viskin ystävälle
Viski on ainutlaatuinen alkoholijuoma, joka on herättänyt ihmisissä ihailua ja kiinnostusta vuosisatojen ajan. Sitä käytettiin kerran vain “elämän vedena”, joka pystyi parantamaan vakavia ihotapauksia. Nyt se on arvostettu juoma kaikkialla maailmassa. Ihmiset ihailevat viskin ainutlaatuista makua, joka herättää usein unohdettuja tunteita. Jos tiedät, että joku läheisistäsi on todellinen viskin asiantuntija ja juoman maistamisen aihe on hänelle tuttu, erityinen, ylellinen lasi voi olla hyvä idea lahjaksi hänelle. Laadukas lasi lisää ammattimaisessa maistelussa koettua kokemusta. Tyylikäs karahvi on myös loistava lahjaidea viskin ystävälle. Sekä lasi että kristalli voivat ilahduttaa ainutlaatuisella kauneudellaan ja laadukkaalla työstöllään.
Kun etsit laadukkaita tuotteita, joille on ominaista ylellisyys ja eleganssi, kannattaa ottaa inspiraatiota runsaasta luksustuotteiden valikoimasta. Tänne kokoontuvat luksusvalmistajat kaikkialta maailmasta. Todellinen viskin asiantuntija kiinnittää huomiota suosikkijuomansa maun ja aromin pienimpiin yksityiskohtiin. Joten lahja hänelle on oltava yhtä täydellinen. Tyylikäs lahja erinomaisella työstyksellä ja upealla ulkonäöllä voi olla hyvä valinta pomo, veli tai aviomies. Luksustuotteen tarjous sisältää monia laadukkaita ehdotuksia ainutlaatuiseksi lahjaksi.
Jätä kommentti